Tid: 25 minuter + marinering 30 minuter
Du behöver (4 portioner)
- 450 magert fläskkött, t.ex. fläskfilé
- 1 gul lök i klyftor
- 1-2 vitlöksklyftor i skivor
- 1 grön paprika i munsbitar
- 1 färsk ananas skuren i munsbitar
Marinad
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk ljus sojasås
- 1/2 ägg, lätt vispat
Till fritering
- 3 msk maizena
- 1 liter frityrolja
Sås
- 2 tsk potatismjöl
- 4 msk vatten
- 4 msk ananasjuice (eller äppeljuice)
- 3 msk risvinäger
- 5 msk strösocker
- 1/4 tsk salt
- 2 tsk sojasås
- 2 msk tomatketchup
- 1 1/2 tsk worcestersås
Gör så här
- Skär köttet i munsbitar, tillsätt salt, soja och vispade ägget och låt det vila i kylen en stund.
- Förbered såsen - rör ut potatismjölet i vatten och ananasjuice. Blanda övriga ingredienser i en skål och ställ åt sidan.
- Hetta upp woken (eller en stekpanna) ordentligt het och tillsätt lite olja. Woka vitlök och gullök först och sedan paprika och ananasbitar. Sänk värmen och häll i såsen och låt det sakta koka upp. Rör hela tiden under tiden och red med det utspädda potatismjölet.
- Hetta upp frityrolja till 190°. Pudra köttet med maizena och fritera köttet i omgångar, ca 2-3 min så att yta blir knaprig. Ta upp och låt det rinna av på hushållspapper. Fritera en gång till!
- Lägg upp köttet på ett fat, värm såsen och rör i 1 msk olja. Häll såsen över köttet och servera genast, gärna med ris.
Tips! Gör gärna dubbelsats sås och lägg till andra grönsaker, t.e.x purjolök eller fler färger av paprika. Champinjoner eller shiitake svamp är också gott.