Oj - va gott!

Kimchi på rättika - kkakdugi

1 april 2024 | Asiatiskt| Koreanskt| Sallad

Kkakdugi är en variant av kimchi som är mycket populär och passar med sin krispighet och syrlighet utmärkt till grillade rätter.

Tid: 2 timmar saltläggning + 45 minuter

Du behöver

    Bild på ingredienser
  • 800g rättika - 2 mindre rättika eller 1 stor
  • 3 små morötter eller 1 stor
  • 1 röd chili
  • 1/2 purjolök
  • 4-5 klyftor vitlök
  • 1 bit ingefära

Saltlag

  • 2 msk finsalt eller 1/2 dl grovtsalt

Kimchipasta

  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • Bild på ingredienser
  • 4 msk gochugaru - koreansk chilipulver
  • 2 msk fermenterad räkpasta - hackad eller 1 msk extra fisksås
  • 2 msk fisksås
  • 4 msk socker

Gör så här

  • Skär rättikan i lagom stora kuber - ca 2x2cm
  • Morötterna skärs också i kuber eller kan skivas i halvslantar
  • Strö över saltet och blanda runt. Rör runt varje halvtime och låt stå i ca 2 timmar.
  • Bild på instruktion
  • Gör ordning kimchipastan genom att blanda mjöl och vatten i en kastrull och koka upp under omrörning. Sjud ca 5 min och låt det svalna sedan.
  • Bild på instruktion
  • Förbered resten av ingredienserna - skiva purjolöken och hacka vitlöken och chilin. Skala och riv ingefäran.
  • Ta en paus nu 🧘‍♀️ 🛀
  • Efter ca 2 timmar, skölj en rättikskub och smaka av. Det skall smaka lite salt men inte för salt.
  • Om det är för salt, låt den stå i vatten en stund, tills det smakar lagom, kanske 15min.
  • Skölj rättikan och morötterna i kallt vatten och låt rinna av.
  • Medans rättikan rinner av gör kimchipastan genom att blanda den väl avsvalnade 'vetemjölsgröten' med övriga ingredienser.
  • Lägg rättikan och morötterna i en storskål och även de övriga grönsakerna. Blanda allt nu med kimchipastan
  • Fyll en glasburk med den färdiga kkakdugin och tryck till med en sked så att luftbufflorna försvinner. Tänk på att lämna lite plats i burken så att det kan jäsa utan att det svämmar över.
  • Låt burken stå i rumstemperatur i ca 1 dygn och sedan ta in det i kylskåp.
  • Bild på instruktion

Tips! Kkakdugin kan ätas antingen direkt eller närsom under de närmaste veckorna. Kkadugin kan göras något sötare genom att tillsätta mer socker. Om man önskar mildare styrka kan man minska mängden gochugaru ner till hälften.

Källa: ojva.se